Wat is Haptonomie/Haptotherapie?
Gevoelens, gedachten en gebeurtenissen zijn soms niet in harmonie met de manier waarop je jouw leven leidt. Ook kunnen bepaalde gevoelens en gedachten juist zijn weggestopt of genegeerd worden. Hierdoor kunnen er lichamelijke, maar ook geestelijke klachten ontstaan.
Haptotherapie is er kortweg voor bedoeld om meer bewustheid te brengen in je gevoelens en ervaringen. Dit kan je in staat stellen om (onverwerkte) emoties een plek te geven en meer vertrouwen te krijgen in je keuzes en gevoelens. Door de therapie kun je jezelf prettiger, sterker en energieker voelen.
Bij wat voor klachten is Haptonomie geschikt?
Haptomonie is geschikt voor:
- Oververmoeidheid
- Aan stress gerelateerde klachten
- Moeite met het maken van keuzes
- Onvoldoende zelfvertrouwen
- De neiging om altijd aan andermans verwachtingen te willen voldoen
- Geen ‘nee’ kunnen zeggen
- Recidiverende lichamelijke klachten die verband houden met óverspanning van spieren
- Moeite met veranderingen
- Verwerking van verlieservaringen
Heb je een verwijzing nodig voor een haptonoom?
Haptotherapie is vrij toegankelijk, er is dus géén verwijsbrief nodig van de huisarts.
Soms brengen mensen de huisarts ervan op de hoogte of wordt in overleg naar een haptotherapeut verwezen.
Wat kost een haptomonie behandeling?
In 2021 kost een behandeling bij Huisman Haptonomie € 62,50.
Krijg ik een behandeling vergoed van mijn ziektekostenverzekering?
Haptonomie/Haptotherapie is een onderdeel van de alternatieve geneeswijze. Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.
U heeft recht op vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering als u aanvullend verzekerd bent met vergoeding voor alternatieve geneeswijzen en als de haptotherapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging.
Wij adviseren u ook altijd eerst bij uw eigen ziektekostenverzekering te informeren of u voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komt
Hoeveel sessies zijn er nodig bij Haptonomie/Haptoherapie?
Het aantal sessies is dus moeilijk vooraf in te schatten: voor sommige mensen is 4 sessies voldoende, anderen hebben aan 10 sessies voldoende. Weer anderen kiezen er voor om in eerste instantie wat vaker af te spreken en daarna met een bepaalde tussentijd nog eens terug te komen. Kortom: dat is voor iedere persoon anders.
Wat moet ik mij voorstellen bij de aanraking?
De aanraking wordt met twee redenen ingezet. Het laat je op een directe manier voelen hoe jij lichamelijk reageert op nabijheid. Onder andere of je contact met de ander maakt of juist het contact afhoudt, grenzen waarnemen, en het ervaren hoe jij in contact met jezelf bent.
Daarnaast is het een simpele, maar krachtige manier om je te laten voelen dat je ‘goed bent zoals je bent’. Die erkenning is een van de basisbehoeften van de mens. Net als lichamelijk contact in het dagelijks leven. Met een respectvolle aanraking bevestigt de therapeut je bestaansrecht en je behoeftes. Dat je er mag zijn. Het is een onmisbaar steuntje in de rug bij het aanvaarden van jezelf. Dat geeft rust en ontspanning, en ruimte voor nieuwe inzichten.