Je voelt je opgebrand. Je huilt om niets en kunt ’s morgens moeilijk uit bed komen. Jouw lichaam en geest zijn uitgeput. Je hebt last van klachten als: slecht slapen, benauwdheid, wazig zien, piepende oren, lusteloosheid, vergeetachtigheid, somberheid en overgevoeligheid voor licht, geluid en de aanwezigheid van andere mensen? Door deze toestand van totale ontregeling ontstaat als natuurlijke reactie van het lichaam een op en neer golvend gevoel van angst (paniekaanvallen). Deze angst is een beschermingsreactie en daarom functioneel. De bedoeling is om de leeggelopen mens zo te verlammen dat hij gedwongen wordt om zijn normale energieniveau te herstellen.

Prestatiedrang

Herstel verloopt langzaam en kan zelfs een periode van een jaar in beslag nemen. Echt herstel doet pas zijn intrede als je je aan niets of niemand verplicht voelt. Het zijn juist mensen, die zeer zorgzaam zijn, die door de druk van binnen en buitenaf kunnen afknappen. In een maatschappij die prestatiedrang alleen maar aanmoedigt, is het nu ook de jeugd die vroegtijdig afknapt.

Haptonomie helpt bij een burn-out

Haptotherapie helpt om weer in balans te komen. Door gesprekken, oefeningen en het krijgen van inzichten leer je omgaan met stress en leer je grenzen stellen. Je leert luisteren naar de signalen en reacties van jouw lichaam en geest en leert spanningen los te laten.

Burn-out klachten kunnen ook duiden op: Vitamine D tekort, vertraagde schildklierfunctie voor- of na de overgang. In samenspraak met jouw huisarts, werkgever ( of leerkrachten van school) en/of Arboarts werken we aan een voorspoedig herstel.